Nyheder
  • Tscherning bygger ’grønne’ skure i prisvindende projekt

Tscherning bygger ’grønne’ skure i prisvindende projekt

Tscherning er en af virksomhederne i projekt ReSkur, der netop har vundet Circular Construction Challenge og nu skal udvikle forretningsmodellen for en cirkulær løsning til opførsel af cykelskure.

Fremtidens bæredygtige byer skal bogstaveligt talt bygges med affald.  

Det er målet med Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge, hvor danske virksomheder sammen med innovatører fra hele verden har konkurreret om at opfinde løsninger, der genanvender affald til brug i byggeriet.

I dag blev de tre vinderløsninger fundet. De indebærer svampesporer dyrket i affald, der kan udvikles til isolering, akustikplader eller konstruktionsmateriale, renset affaldstræ fra byggepladser til salg i byggemarkeder og et byggesystem til skure af affald fra tagrenovering.

De tre vinderteams får et seks måneder langt udviklingsforløb og 1 mio. kroner til at udvikle den første prototype samt bygge forretningsmodellen op for deres cirkulære løsning.

Hele værdikæden er med
Det sidste projekt, der har navnet ReSkur, er udtænkt af arkitektfirmaet Krydsrum Arkitekter, men kan kun lade sig gøre i samarbejde med en lang række spillere fra hele byggebranchen – her i blandt Tscherning.

ReSkur er et byggesystem til skure (fx opbevaring af cykler, affaldssorteringer eller kontorartikler), der er fremstillet af genbrugt træ og tegl fra tagrenoverings-affald. Holdet har allerede indgået aftale med Lejerbo om at levere skure til nye byggerier. Materialerne sikrer en lang levetid for skurene.

Netop det, at hele værdikæden er indtænkt i projektet, var en af grundende til, at juryen udvalgte det som vinder. En af de store udfordringer ved genbrug af materialer i byggeriet er nemlig koordineringen, så samspillet er alfa og omega for at kunne lykkes.

Tschernings bidrag til projektet bliver at levere materialerne.
Fra vores eksisterende og kommende nedrivningssager vil vi høste blandt andet tømmer, teglsten, tagrender og nedløbsrør.

En opgave, der ligger lige til højrebenet, og som er et utroligt vigtigt skridt hen imod, at vi i bygge- og nedrivningsbranchen genbruger flere materialer 1:1, fortæller afdelingschef Rasmus Krag:

- Vi er hos Tscherning utroligt stolte over at være med i projekt ReSkur. Ikke bare fordi, det er et fantastisk nyttigt og gennemtænkt projekt, men også fordi det passer så godt ind i vores eget verdensbillede, siger han og fortsætter:

- Vi lever i en tid, hvor vi ikke længere kan tillade os at tro, at vi har ubegrænsede ressourcer. Heller ikke inden for byggematerialer. De bygninger, der allerede eksisterer, er muligvis udtjente. Men vi har ikke råd til ukritisk bare at kassere alle dele af dem. De skal være en ressource og ikke bare affald. Derfor er cirkulær økonomi og upcycling en af kongstankerne hos Tscherning, og bliver i højere og højere grad en del af vores måde at tænke nedrivning på.

Du kan læse mere om ReSkurprojektet og alle deltageren i det HER

De to andre projekter, der vandt Circular Construction Challenge er:

Gentræ
Et system, hvor træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser bliver indsamlet, renset hos Solum og videresolgt til samme formål

From Waste to Biomaterial 
Et nyt bæredygtigt byggemateriale, til eksempelvis akustikplader og isolering, fremskabt ved at gro svampesporer i affaldsstrømme

Gå tilbage