Nyheder
  • Tillykke! Nul arbejdsulykker i 365 dage

Tillykke! Nul arbejdsulykker i 365 dage

15. november er en rigtig god dag i Tscherning. I dag kan vi nemlig fejre et helt år uden ulykker i anlægsafdelingen – for anden gang inden for få år. Det vil sige, at der i en branche hvor arbejdsulykker ellers nærmest ikke er til at komme uden om, så har der været 365 dage, hvor alle mand i afdelingen er kommet hjem lige så helskindede, som da de mødte ind om morgenen.

Afdelingschef Per Starklint kan dårligt tørre smilet af i dag. Sammen med Søren og resten af ledelsen i Tscherning er han pavestolt af sine folk. For det har ikke været en let opgave.
- Det er gutterne ude i marken, der skal have al rosen. Det her er deres fortjeneste, fordi de blevet så bevidste om, hvordan vi får det hele til at gå godt, siger Per og fortæller, at de igennem flere år har arbejdet meget målrettet for at få minimeret antallet af arbejdsulykker.

Først og fremmest handler det om en kulturændring. Tidligere har der i branchen måske været en tendens til, at man så lidt skævt til kollegaen, hvis der kom lidt for mange gode råd om sikkerheden. Man har måske set det, som hvis konen derhjemme kørte lidt for meget bil fra passagersiden.

Men det er ændret nu. Det er blevet normen at passe på hinanden, og i dag bliver man i højere grad mødt med smil og tak, hvis man husker en kollega på at se sig for eller påpeger noget, der kan være farligt. Det er budskabet fra både Per Starklint og fra medarbejderne selv. Dan Jørgensen er jord og beton’er i Tschernings anlægsafdeling og kommer med en simpel forklaring:

- Tempoet er ikke så højt, siger han med et grin og fortsætter: - Nej, det er nye tider, forklarer han. I gamle dage var folk mere ligeglade, men i dag er vi blevet gode til at sige til hinanden, at vi lige skal passe på med det ene eller det andet.

Netop det med, at det hele foregår med et smil er en vigtig del af løsningen.

- Det handler om at fokusere på succeserne, forklarer Per og uddyber: - Hvis man hele tiden bare får påpeget at man laver fejl, så bliver man jo ked af det og demotiveret. Men hvis vi har fokus på det gode, og roser folk der gør tingene på den rigtige måde, så løfter vi stemningen i stedet. Så Jørn Schulze, der også er afdelingschef her i anlæg tog for et par år siden initiativ til at vi skulle begynde at fokusere på de gode eksempler. Og det holder vi ved. Vi dyrker dem, der altid har nul ulykker og god stemning og så får vi det frem i folk.

Søren Tscherning sammensatte derfor allerede for flere år siden nogle ambassadørteams af egne medarbejdere med gode arbejdsvaner, til at tage rundt på de forskellige pladser og sprede sikker adfærd og god praksis. Og det, at det var deres egne kolleger og ikke bare nogen, der kom udefra med en eller anden konsulenthat på, gjorde, at projektet blev ganske vel modtaget blandt folkene. Og som sagt så ser det foreløbigt ud til at virke ret godt.

- Jeg håber da bestemt, at vi også kan holde både to og tre års jubilæum for nul ulykker. Det er jo også en af grundende til at vi fejrer, at vi nu har nået et år. Det er jo enormt motiverende for at fortsætte det gode arbejde, siger Per, der samtidig understreger at jubilæet også betyder rigtig meget for ham personligt: Ja, for pokker! Det er jo mine venner lige så meget som mine kolleger, det her. Så det er virkelig vigtigt for mig, både at de passer godt på hinanden og at de kommer helskindede hjem.
Og ude på pladsen er Dan Jørgensen enig:

- Jeg tror godt, at vi kan nå frem til to år også. Det er der gode muligheder for. Simpelthen fordi vi ikke gider at gå og ødelægge os selv, siger han og fortæller, at han ser frem 730-dages jubilæet, som han foreslår eventuelt kan fejres på Damhuskroen. Gerne med Cancanpiger, hvis det står til ham.
Den opfordring er hermed givet videre til Søren…

Gå tilbage