Det sker
  • Georg Tscherning har forladt os

Georg Tscherning har forladt os

Den store historiefortæller, entreprenør og kunstner Georg Tscherning er tirsdag den 20. november 2018 desværre afgået ved døden. Han blev 86 år gammel.


Georg var i store dele af byggebranchen kendt som Dr. Hug, men hans efternavn Tscherning var og er et synonym med et af Danmarks mest velrenommerede nedrivningsfirmaer.

Han elskede livet og delte ualmindeligt gavmildt ud af denne glæde til andre mennesker. Dybt afholdt og respekteret af alle der mødte ham, var han om nogen nedrivningsbranchens grand old man.
Han satte igennem en menneskealder sit præg på verden gennem kunst, godt håndværk og god forretning samt ikke mindst visioner om en grøn fremtid for os alle sammen. Og livsværket G. Tscherning A/S drives videre i driftig og bæredygtig ånd – og med samme navn på døren – af hans søn, Søren Tscherning.

Firmaet startede med en gravemaskine, som Georg selv købte for 5.000 kr. i 1975. Ti år senere havde han ti. Og i 2018 står navnet Tscherning for en koncern med over 250 ansatte, og forretningsområder der spænder over både nedrivnings- og anlægsopgaver af enhver art. Georg var med hele vejen og havde alle dage sin faste gang i firmaet, hvor han nærmest til det sidste stod for den del af forretningen, som det hele startede med; maskinudlejningen.
Han var en meget synlig entreprenør og leder, der satte et varmt og personligt præg på den voksende virksomhed, hvor han var både afholdt og respekteret. Alle pladser og afdelinger blev interesseret besøgt, og hvis der var tid til det blev grillen hevet frem, og der kom gang i pølserne. Alle blev altid efterladt i godt humør, med hans motto ’Keep Smiling’ og en historie rigere.

Han var også en ordentlig mand, der insisterede så meget på både moral og på anstændig opførsel, at det blev sat før bundlinjen i firmaet. 
Den gennemgående egenskab hos Georg var dog først og fremmest hans entreprenørånd. Der var ikke noget, der ikke kunne lade sig gøre. Og dette har været en stor del af grunden til, at Tscherning har kunnet vokse sig fra en mand i en gravemaskine med kontor ved spisebordet i privaten i Vassingerød til en virksomhed, der i dag står for enorme projekter som for eksempel nedrivningen af den gamle postterminal i København og anlægsarbejdet i forbindelse med opførelsen af MG Park i Greve.

Tilnavnet ’Dr. Hug’ kom helt tilbage i 1970’erne hvor Georg var en af de første i Danmark, der udførte betonhuggearbejde med en gummihjulsgravemaskine. Og da han altid inspicerede en given opgave med et myndigt blik, imens han kløede sig eftertænksomt under hagen, som en læge, der skulle stille en diagnose, blev han hurtigt kendt som ’Doktoren’, og naturligt derfra, Dr. Hug. Et navn og en figur, der nærmest har dannet kult i branchen, og naturligvis ikke mindst i Tscherning, hvor navnet sammen med Georgs karakteristiske grantræer indgår i firmaets logo. 

Det var ikke kun med maskiner og forretning, Georg Tscherning var en kunstner. Det var også i rent praktisk forstand. Hans oliemalerier, akvareller og ikke mindst jernskulpturer pryder i både Tschernings hovedsæde i Hedehusene og flere offentlige bygninger rundt omkring. Det har altid skabt stor glæde, når han til receptioner eller mærkedage afleverede en akvarel eller skulptur sammen med en historie. Han fik bestillinger ind på flere lige til det sidste.
Han var også en ivrig eventyrer – især i de nordlige egne. Og også her var hans fascination af store maskiner en drivende kraft. For eksempel vandrede han i Canada og Alaska 180 km i guldgravernes fodspor for at finde en af de gamle gravemaskiner fra 1898. Flere af Tschernings maskiner har i øvrigt, på Georgs foranledning, navn inspireret af guldgraverfelterne. Han havde også en helt særlig forkærlighed for de arktiske landskaber på Grønland - specielt omkring Thule og Søndre Strømfjord, hvor han i en årrække arbejdede og senere flere gange vendte tilbage til. Det var også her, han fandt mange af motiverne til sin kunst.

Georg var enkemand efter hans elskede kone Ullas død i 2008, men efterlader sig ud over en blomstrende virksomhed to børn og 3 børnebørn.

Bisættelsen afholdes i Søllerød kirke den 28. november kl. 12:00

 

 

 

Gå tilbage