Det sker
  • Første bæredygtige 'Reskur' er færdigt
  • Første bæredygtige 'Reskur' er færdigt
  • Første bæredygtige 'Reskur' er færdigt
  • Første bæredygtige 'Reskur' er færdigt
  • Første bæredygtige 'Reskur' er færdigt
  • Første bæredygtige 'Reskur' er færdigt
  • Første bæredygtige 'Reskur' er færdigt
  • Første bæredygtige 'Reskur' er færdigt

Første bæredygtige 'Reskur' er færdigt

I dag får Holbergskolen i Emdrup nøglerne til deres nye affaldsskur. I sig selv ikke en begivenhed, der normalt ville få så mange til at løfte øjenbrynet særligt højt.

Men nu er det altså ikke hvilket som helst skur.
Det bæredygtige skur med det markante udseende er det første af sin slags. En art pilotbyggeri fra projekt Reskur, der, med firmaet Krydsrum arkitekter i spidsen består af en håndfuld engagerede firmaer i bygge- og anlægsbranchen.

Iden med projekt Reskur er at udnytte de enorme mængder af ganske udmærkede materialer, der hvert år ellers smides ud i forbindelse med nedrivnings- og byggesager. Og semiåbne bygninger, som skure, carporte, opbevaringsrum mm, er et oplagt sted at udnytte disse.

Bæredygtighed i højsædet
Skuret er således bygget op i næsten 100 procent genbrugsmaterialer. Selv lamperne er genbrugte industrilamper retrofitted med LED, så bæredygtigheden er i højsædet. Det er stort set kun skruer, søm og nogle enkelte specialdesignede beslag, der er nye. Resten af materialerne – hovedsageligt tømmer og tegl samt tagrender – er taget fra Tschernings nedrivningssager.

I dette tilfælde er det blandt andet et plejehjem, der er blevet skilt ad og brugt til at forbedre en skole. Her kan der tales om både en praktisk og en symbolsk cyklus for byggematerialerne.

Upcycling og direkte genbrug af byggematerialer er i stigende grad et vigtigt indsatsområde for byggebranchen. Der er enorme mængder af ressourcer og co2-udledining på spil, og ved at se de brugte materialer som ressourcer i stedet for affald og dermed minimere den mængde, der ryger til deponi og afbrænding, kan vi spare naturen for en stor belastning. I Tscherning bliver mere end 90% af alt, hvad der bliver fjernet på nedrivningssager i forvejen genanvendt på den ene eller den anden måde. Men ved 1:1 genbrug som i projekt Reskur er gevinsten endnu større end ved f. eks., at nedknuse tegl til opfyldning eller fræse træ til flis.

Lige til at blive glad for
Konstruktionen af skuret har værkstedet hos Enemærke & Petersen stået for.

- Det har været en fornøjelse at gå og arbejde på. Det er jo ret tilfredsstillende at arbejde med den slags materialer, siger Thomas Schlütter fra E & P

Der fortæller, at selvom det tager lidt længere tid at få tingene til at passe sammen, når de ikke er fabriksnye, så er det i virkeligheden mest et spørgsmål om tilvænning.

Og det ekstra tidsforbrug er det hele værd, når man ser både resultatet og reaktionerne.

 - Normalt, når man går og bygger sådan noget her, er der altid en eller anden, der kan finde noget at brokke sig over. Men her har vi faktisk ikke hørt noget som helst andet end positive reaktioner. Alle har syntes, at det var en god ide. Selv en af naboerne, der var ovre, for lige at se, hvad det var vi gik og larmede med, kom med et smil på læben. Det er lige til at blive glad af.

Den største udfordring i forbindelse med at bygge i genbrugt træ er helt klart logistikken. Det er aldrig til at sige præcis hvilke materialer, der er tilgængelige hvornår.
En af måderne, man imødekommer denne udfordring på, er ved at tage ejerskab over det tilfældige og uforudsigelige og udnytte det til sin fordel i det unikke mosaik-look.
Værkstedet hos E & P har løbende lavet forskellige moduler efter en serie tegninger. I forskellige materialer og look, men i sammen størrelse, så de har kunne indgå på lige fod, da skuret senere skulle samles. Det endelige resultat er så blevet bestemt af de tilgængelige materialer.

Børnene vilde med huset.
Og resultatet er bestemt faldet i modtagernes smag. Børnene på Holbergskolen er faktisk en anelse misundelige på de affaldscontainere der kommer til at bo i skuret. De ville hellere have haft det som legehus.  Og det forstår man godt – det eventyrlige, legende udtryk, de mange materialer giver skuret, leder tankerne hen Bamses hus i skoven, og giver generelt god anledning til at få lade få fantasien frit spil.

Direktør Niels Andersen fra Krydsrum Arkitekter fortæller, at de har været utroligt glade for hele processen og det gode samarbejde med alle parter.
De skal nu først og fremmest skal have strømlinet processerne, så det i længen bliver rentabelt at lave skure på denne måde, og derefter vil begynde at se på mulighederne for at udvide konceptet til flere slags bygninger i genbrugsmateriale.

 

Du kan læse mere om Reskur-projektet her:

https://tscherning.dk/c/nyheder/tscherning-bygger-groenne-skure-i-prisvindende-projekt

 

Gå tilbage