Nyheder
  • Det handler om mennesker
  • Det handler om mennesker
  • Det handler om mennesker

Det handler om mennesker

”Det handler om mennesker - Maskiner kan enhver jo købe”

Entreprenør Klaus Bodilsen, kan i oktober fejre sit 25 års jubilæum i Tscherning

Klaus Bodilsen har igennem 25 år været en af hovedkræfterne bag Danmarks grønne Nedrivnings- og anlægsfirma - G. Tscherning A/S.   

Den 58-årige familiefar fra Slangerup er ikke glad for titler. Jo, Entreprenør, det vil han gerne vedkende sig. Han søgte egentlig i sin tid ind på handelsskolen, men endte som udlært tømrer lige som sin far. Han gør stadig gerne tingene analogt, og kunne uden problemer lave et kundetilbud i hånden, hvis computersystemet gik ned. Også efter et kvart århundrede, hvor han sammen med Søren Tscherning har opbygget G. Tscherning A/S, til en af de større spillere i nedrivnings- og anlægsbranchen.

”- Ingen af os havde dog været hvor vi er i dag uden Georg Tscherning og den frihed, han har givet os fordi, han troede på os”, understreger Klaus Bodilsen, der husker, hvor små forhold det var, da han i sin tid blev hevet ind i firmaet for at hjælpe med at styre firmaets entrepriser, som der blev flere og flere af.

Han havde i øvrigt heller ikke været hvor han var i dag uden Georgs søn, Søren Tscherning, der i sin tid fik ham ind i virksomheden.

”- Klaus og jeg arbejdede sammen i det tidligere Rasmussen og Schiøtz. Og dengang sagde han, at hvis jeg startede et andet sted ville han med. Så da jeg kunne se, at vi stod over for et generationsskifte i G. Tscherning, så var Klaus et oplagt valg til at hjælpe min far og ligesom være spydspids i de forestående ændringer. Så han kom faktisk til firmaet cirka tre et halvt år før jeg selv startede, og siden da har han været en uvurderlig højre hånd for mig ”, fortæller administrerende direktør Søren Tscherning, der bestemt ikke har fortrudt sit valg.

Et otte kvadratmeter stort kolonihavehus i den absolut mest tvivlsomme ende af Sydhavnen, var i starten rammen om virksomheden, og forretningen havde mest af alt været baseret på maskinudlejning. Klaus havde dog allerede dengang en klar ide om at det i virkeligheden var menneskerne inde i maskinerne, der var noget værd.

”- Og vi tænkte, dengang, at nedrivning, det var da rimeligt simpelt, og der var rigtigt meget at lave på det tidspunkt, så det måtte vi da også kunne være med til”, siger Klaus med et smil. Søren gav grønt lys, og firmaet begyndte at byde på opgaverne, for så ellers at lære nedrivningsfaget sådan lidt ad hoc.

Learning by doing 

Det blev begyndelsen på en lang årrække med nedrivnings- og renoveringsprojekter i enhver afskygning.

”- Vi startede for eksempel med at lave nedrivning i forbindelse med renoveringen af en del broer i København. Det var nogle små opgaver men noget, hvor vi ligesom skulle stå for hele den del. Så det lærte vi vanvittigt meget af”, siger Klaus og fortæller, at det netop også er den slags – de små men vidt favnende opgaver – han gerne vil sende sine medarbejdere ud på, når de starter i branchen. Så de kan få lov til at stå med det hele i hænderne, og få en fornemmelse for produktionen.

Filosofien med at give ansvar fra sig og stole på sine medarbejdere ligger helt i tråd med, hvad han selv oplevede, da han startede i firmaet. Og det giver sig udslag i stor medarbejdertilfredshed.

Produktionsleder Jesper Larsen fra G.Tscherning har arbejdet med Klaus Bodilsen i over 20 år, og sætter stor pris på ham:

”- Jamen altså, han er jo første og fremmest en god fyr. En god mand at arbejde for. Han har den her kæmpe erfaring inden for branchen. Og så kan han lide den. Og det skal man jo kunne. Nedrivning er jo lidt af en niche. Og han går op i den”, lyder det.

I 2003 blev Klaus medejer af G. Tscherning A/S, og Ifølge Jesper, så er han den, der ”sådan lidt kører det praktiske i nedrivningsdelen for Tscherning”. Og hans kollega, produktionsleder, Kim Mahler, er enig:

”- Han er Entreprenør. Med stort E! Hvis ikke Klaus havde været i Tscherning, så havde det ikke været det samme firma som det er i dag. Er du rigtig klog! Han har jo været inde over meget igennem årene”, siger han og tilføjer, at det ikke kun er rent professionelt, at Bodilsen har en stor betydning. For hvis der er en ting han er, så er det loyal.

”- Det kan godt være, at Klaus er en mand af få ord, og svær at komme ind på livet af. Men man kan ringe til ham nat og dag. Så stiller han op. En god mand at arbejde for. Han vil nærmest gå igennem ild og vand for en. Og hvis der er noget, han ikke selv kan klare, så finder han nogen, der kan”.

Begge produktionsledere beskriver Klaus som den løsningsorienterede praktiker. Og det har der været brug for. For det er ikke småting, G. Tscherning er blevet stillet af opgaver hen over årene. Ikke mindst på nedrivningsfronten, der er den, Klaus har koncentreret sig mest om.

Nogle af dem, Klaus har stået i spidsen for, har måske været svære at få øje på som forbipasserende. Men ganske komplekse hvis man havde kigget ind bag facaden. Som da G. Tscherning i slutningen af 90’erne foretog renoveringen af Lyngby Storcenter, hvor der ud over kunder i butikkerne var 200 lejere, der skulle tages hensyn til hver især under opgaven.

Andre, som bortsprængningen af den enorme gasbeholder i Valby for ti år siden eller den igangværende nedrivning af Københavns gamle postterminal, har været noget mere tydelige i bybilledet.
Og så kan mange københavnere i øvrigt sende en venlig tanke til Klaus og resten af G. Tscherning A/S for, at det var dem, der fjernede den mildest talt omdiskuterede busterminal på Rådhuspladsen.

Det handler om mennesker

Alle lærepengene er godt givet ud. For nedrivningsbranchen er jo som bekendt langt fra en simpel affære længere.

”- Det, der er alfa og omega i dag, er jo sanering og sortering af de forskellige materialer. Alt skal jo renses og skilles omhyggeligt ad og bortskaffes på forsvarlig vis. Både af miljøhensyn og fordi det simpelthen er enormt dyrt i afgifter, hvis det ikke bliver gjort rigtigt”, siger Klaus. Han forklarer, at selvom G. Tscherning A/S nu bruger en lang række avanceret udstyr, så er det meget detaljeorienterede arbejde i branchen i dag, for ham bare en understregning af hans filosofi: Det handler om mennesker.

”- Mennesker er overskriften for os. Maskiner, det kan enhver jo købe. Markedet er ens for alle. Men at bruge dem rigtigt, og få det hele med på en ordentlig måde, der både er forsvarligt over for miljøet og som ikke koster entreprenøren en formue, det kræver en vis omtanke”, fortæller han.

På samme måde som firmaet ikke kun handler om maskiner for Klaus, så er kunder heller ikke kun firmaer for ham, men mennesker. 

”- For mig er det ikke afgørende hvem, der er direktør, eller hvad der står på deres biler. Jeg handler med den, der sidder med det konkrete projekt”, forklarer han.
Og netop den personlige og direkte kontakt er noget af det, G. Tschernings kunder sætter pris på. En af dem er Morten Tranberg, der er tilbudschef hos NCC Renovering.

”- Det er altid meget behageligt at handle med Klaus. Vi har kendt hinanden i mange år, og vi kan altid tale åbent og direkte sammen, der er ikke så meget, der bliver stukket under stolen, og når vi har aftalt et eller andet, så er det sådan det er”, siger han. Med streg under. Og han mener, at det smitter:

”- Min fornemmelse er, at når man snakker med nogen hos Tscherning, er der den samme grundholdning derude, og det er nok til dels Klaus’ fortjeneste”.

De gode forhold til kunderne betyder i øvrigt også meget den anden vej.

”- Vi vil naturligvis rigtigt gerne have nye kunder – og i øvrigt udvikle os. Vi er jo meget mere end bare et nedrivningsfirma i dag, og kommer sikkert til at sprede os endnu mere i fremtiden. Men vi kommer jo ingen steder uden alle de gode kunder, vi allerede har. Eller uden at holde ved det, vi allerede er gode til, og udvikle os på det”, siger entreprenøren.

Der er for ham ingen tvivl om, at det er det, virksomheden skal arbejde på i de kommende år. Stadig med mennesker i fokus. Og meget gerne også med ham på holdet i mange år endnu.

”- Nu er det jo ikke noget mål i sig selv at have jubilæum. Hverken 25 eller 50 år. Men altså, jeg er ikke træt endnu, og jeg er helt klar på 25 år mere”, slutter Klaus uden antydning af tvivl i stemmen.

Gå tilbage